Hur står det EGENTLIGEN till med den globala ekonomin?
Abstrakt:
I dagens miljö av sanslösa stimulanser från centralbanker (pengatryckning och rekordlåga räntor) samt flera staters ökande budgetunderskott och därmed ökad skuldsättning, så proklameras det fortfarande i media att den globala återhämtningen fortskrider och att vi när som helst kommer att ha en ångande ekonomi, likt åren innan den stora kraschen år 2008. Varningsklockor borde ringa då dessa ”tillfälliga krisstimulanser” nu pågått i flera år och snarare ökar i intensitet än stramas åt, tvärt emot vad beslutsfattare normalt gör då de ekonomiska utsikterna faktiskt ser ut att ljusna.
Hur det låter från officiellt håll
EU
Räknar man Eurozonen som en enhet, så utgör denna zon den största faktorn i global BNP. Ingen kan dock ha missat den myriad av problem som varit i fokus under de senaste åren. Dessa inkluderar degraderingen av statsfinanser hos länder som till exempel Spanien, Portugal, Frankrike och inte minst Grekland. Trots att den europeiska centralbanken har lanserat stimulans efter stimulans till den grad att ECB infört negativa räntor samt monetära lättnader, så har centralbankschefen för ECB, Mario Draghi låtit som en ”trasig skiva” och ständigt påstått att de mörka molnen över eurozonens ekonomi kommer att skingras när som helst. Det följande uttalandet som herr Draghi fällde till journalister, så sent som 17:e mars då han lämnade EU-toppmötet, är i enlighet med tidigare års melodi:
”På toppmötet upprepade ECB-chefen sin syn på ekonomin – att återhämtningen fortsätter, om än i långsammare takt.”
(Via Nyhetsbyrån Direkt.)
USA
Den amerikanska ekonomin, vilken är världens näst största sett till BNP, omnämns ofta i finansmedia vara vid bra hälsa och president Barack Obama utbrast under sitt senaste State of the Union-tal följande:
“The United States of America, right now, has the strongest, most durable economy in the world… Anyone claiming that America’s economy is in decline is peddling fiction.”
(Via thehill.com)
Kina
Kina, vilket idag är världens tredje största ekonomi, är ökända för att från statligt håll manipulera data av alla möjliga slag, för att spela den sittande kommunistiska regimen i händerna. Kinas BNP-tillväxt för år 2015 var hela 6,9%, om man får tro den officiella statistiken. Även om det är den lägsta officiella siffran för kinesisk tillväxt på över ett decennium, så är det fortfarande siffror som majoriteten av världens länder bara kan drömma om. Nedan följer ett axplock av ekonomisk data som ofrånkomligen kommer att väcka frågan, om det inte är så att det är just en dröm…
Hur ser då ekonomiska data ut?
1. Världshandel
- Nedan visas en graf av det uppskattade priset/enhet av en godtycklig varukorg mätt i USD (amerikanska dollar) som handlas på världsmarknaden.
- I grafen nedan visas det uppskattade totala värdet av all världshandel, mätt i USD.
2. USA
- I grafen nedan visas andelen av billån där låntagaren är minst 60 dagar försenad med inbetalningar.
- I grafen nedan visas andelen av företag med hög riskprofil som ej förmått att betala sina finansieringskostnader och därmed tvingats till konkurs. Varje mätpunkt är ett medelvärde för de 12 senaste månaderna.
- I grafen nedan visas ”Kansas City Fed Survey”, vilket är ett regionalt index, som ska spegla ifall detta område i USA expanderar alternativt kontraherar vad gäller total produktion. Ett positivt värde visar på expansion, ett negativt på kontraktion.
Kina
- I grafen nedan visas, dels totala antalet bilförsäljningar under en given månad, dels den procentuella förändringen jämfört med månaden innan, vilket kan utläsas nederst i grafen.
- I grafen nedan visas utvecklingen för två index som speglar prisutvecklingen för att frakta varor med båt med Asien (Kina) som knutpunkt. Baltic Dry Index har störst betoning på råvaror och är mest fokuserat på rutten Kina-Nordeuropa.
Då eurozonen är mer fragmenterad och osammanhängande, kommer denna att redogöras för vid ett senare tillfälle.